Незалежні медіа Прикарпаття

Switch to desktop

На Прикарпатті поширюється небезпечний шкідник для рослин

280034956 303916488586227 2404341045252427917 n 730x460

Протягом останніх двох років поширюється на території Івано-Франківської області небезпечний шкідник самшиту – самшитова вогнівка.


Повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

 

Зокрема минулого року гусениці фітофага завдали значної шкоди вічнозеленим насадженням. Аномально тепла зима сприяла перезимівлі шкідника, який буде поширюватися та пошкоджувати рослини самшиту.

 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертають увагу: на даний час гусениці шкідника невеликого розміру. Якщо ви помітили самшитову вогнівку, слід негайно подбати про захист рослин.

 

Фахівці зазначають, що при виявленні перших пошкоджень, можна спробувати застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, зібрати та знищити яйцекладки та гусениці. Цей метод малопродуктивний, якщо вогнівка оселилася на багатометровій зеленій огорожі. В такому випадку без хімічного захисту не обійтись.

 

При проведенні обробітків у населених пунктах, необхідно дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.81.2.001-98).

 

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється з 22 до 7 години ранку.

 

“Зважаючи на високу плодючість та ненажерливість шкідника, відсутність природних ворогів, здатність метеликів до активних перельотів, повільне відростання самшиту та обмеження на використання пестицидів, слід очікувати збільшення чисельності та масове розселення самшитової вогнівки на території нашої області”, — йдеться у повідомленні.