Незалежні медіа Прикарпаття

Switch to desktop

Антикорупціонери закликають правоохоронців розслідувати скандальну діяльність керівництва і псевдоактівістів організації «ВО Голос»

0auqqeqrkes 730x437

Діяльність громадської організації «ВО Голос» на чолі з Ростиславом Гудзинським і Віталієм Чорненьким містить ознаки кримінальних злочинів, скоєних по ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і злочинів, пов’язаних з діяльністю злочинних організацій (ст.ст. 255-257, 258³, 260 КК).


Про це йдеться в офіційному зверненні громадської організації «Громадський спротив корупції» на адресу керівництва СБУ, МВС, Зовнішньої розвідки і депутатів Верховної Ради, пише "Франик".


«Так протягом 2015-2016 рр. групою псевдоактівістів, представників громадської організації «ВО Голос» Ростиславом Гудзинським і Віталієм Чорненьким в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Чернівцях, Вінниці, Ужгороді та Рівному, Луцьку та в Києві відбувалося просування «плану реституції» українських земель і майна українців. Ці акції проходили на підтримку і популяризацію ідей польської націоналістичної організації «Реституція КРЕС», створення і діяльність якої пов’язують з «русскім міром» і ФСБ РФ », – наголошується в тексті звернення.


Зокрема, як наголошується в листі, «в жовтні 2015 року ця «організація» зібрала 600 пакетів документів для звернення до суду з метою повернути майно, яке виявилося після Другої світової війни на території України, і було, на її думку, незаконно захоплено».


Як нагадують антикорупціонери, в Україні немає закону про реституцію, а цей прецедент «може бути додатковим дестабілізуючим фактором в Україні в умовах війни на сході».
«На жаль, це – не єдиний приклад матеріальних претензій з боку інших держав в Україні. Потенційними об’єктами реституції може вважатися все, що колись належало іноземним громадянам на території сучасної України, і може бути підтверджено документально», – побоюються в «Громадському опорі корупції».


Організація вказує на те, що окремим пунктом слід розглянути російські претензії, які вилилися в силове захоплення українських територій в Криму, Донецьку і Луганську, а невиконання Росією Будапештського меморандуму на тлі неефективної реакції «західних партнерів, які гарантували безпеку», створює додаткові ризики для України.


У зверненні нагадується, що у Львові вже виник гучний скандал через «приєднання» до Польщі, коли організатори акції «Пробіг Незалежності» розмістили карту з «польським» Львовом.


«У плани організації («ВО Голос». – Ред.) входить сприяння поверненню полякам майна, розташованого на нашій території (в Україні. – Ред.), або отримання компенсацій за залишену тут нерухомість. За наявною інформацією, під вимогами – повернення понад 130 тис. га землі. Претензії «Реституції КРЕС» до України, за мінімальними підрахунками, сягають 5 млрд доларів », – сказано в документі.


Громадські працівники наголошують, що таким чином ідентифікація себе з іншою державою, на сході чи на заході України несе небезпеку поширення на українських теренах українофобії та сепаратизму.


«Такі «заходи», закамуфльовані під «круглі столи», мають зацікавити компетентні органи. Правоохоронним органам потрібно відстежувати діяльність таких організацій, як ВО «Голос» і «Реституція КРЕС». Можливо, їх «активісти» Гудзинський і Чорненький виведуть їх на «велику рибу», на кшталт Чеботарьова, Захарченко або їх кремлівських покровителів», – закликають проукраїнські активісти.


У зверненні до силовиків також нагадується, що члени «ВО Голос» Р.Гудзинський і В.Чорненький проводили цілеспрямовану інформаційну кампанію з висвітлення «звільнення з полону « ДНР » Ольги Сворак (також члена цієї організації) і надання їй статусу, аналогічного тому, який було дано заручниці Надії Савченко. «Про це вони багато писали в соцмережах, інтернет-ЗМІ і проводили прес-конференції. Діяльність Сворак вони пов’язували з «виконанням завдань» СБУ на окупованих територіях. Радник голови СБУ Юрій Тандит особисто спростував цю фальшивку », – нагадують представники « Громадського спротиву корупції ».


«Помилкову інформацію про перебування члена ГО « ВО Голос » Ольги Сворак в ЛДНР викрили відомі блогери в соцмережах, які надрукували її фото, разом з членом терористичної організації ЛДНР, відпочинку в окупованому Криму. Таким чином, вони цілеспрямовано вводили в оману українське суспільство з метою сприяння діяльності злочинних організацій ЛДНР на території України», – йдеться у зверненні.


«З огляду на зазначене, просимо перевірити діяльність громадської організації « ВО Голос » на чолі з Р.Гудзинським і В.Чорненьким, яка, на нашу думку, містить ознаки кримінальних злочинів, скоєних по ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і злочинів, пов’язаних з діяльністю злочинних організацій (ст.ст. 255-257, 258³, 260 КК) », – резюмується в тексті запиту.