Незалежні медіа Прикарпаття

Switch to desktop

Що декларують калуські і коломийські судді

sud

Калуський міськрайонний суд з вересня 2016 року очолює Олександра Кардаш. Згідно декларації, родина судді має частки у двох квартирах в Івано-Франківску у спільній власності з третіми особами.

 

Суддя їздить на Nissan Tiida, який належить третій особі – Дарії Стадник. Їй же належить частина квартири, якою співволодіє суддя.

 

Чоловік судді Андрій Бойко підприємець. Керує ТзОВ “Аріадна” у Івано-Франківську.

 

Згідно з даними реєстру нерухомого майна у судді, окрім задекларованого, є ще кілька об’єктів. Суддя має у власності дві квартири – у Донецьку та Калуш та домоволодіння у Хмельницькій області.

903583637777

“Ні в Донецькій, ні в Хмельницькій області в мене майна немає. Можливо, це однофамільці”, – коментує голова суду – “В Калуші квартира відчужена в 13-му році і була сума, внесена в декларацію 2014 року. Коли у нас були перевірки в 2014 році, відповідно до Закону “про очищення влади, мене в податковій запитували, чому в мене не вказана квартира. З’ясувалось, що був зроблений новий реєстр речових прав і чомусь дані автоматично не перейшли. Мене про це не перший раз запитують”.

 

На момент написання статті Олександра Кардаш перебувала у відпустці, але погодилась надати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно одразу, як закінчиться відпустка.

 

Олег Мигович є заступником голови суду. Суддя не задекларував власної нерухомості. Дружина та син мають частку квартири у Калуші. В реєстрі речових прав на нерухоме майно, стосовно судді Миговича витяг отримати не вдалось, проте, як тільки він з’явиться – інформація буде опублікована на сайті проекту.

 

Суддя їздить на Audi A6, яке належить калуському священику Василю Бігуну. У 2015 році в декларації був вказаний автомобіль Volkswagen Passat.

 

“Автомобіль я продав. Він знятий з реєстрації”, – зазначає суддя Мигович.

 

Проте жодного доходу від його відчуження рухомого майна суддею не задекларовано. Згідно з роз’ясненням НАБУ слід декларувати доходи та видатки, що перевищують 50 неоподаткованих мінімумів.

 

“А то треба було писати? Це видно я пропустив цей момен”, – коментує Мигович.

 

Володимир Онушканич володіє земельною ділянкою та житловим будинком в Калуші. Нерухомість придбана у 2013 році. Цікаво, що земельна ділянка на 817 квадратних метрів обійшлась судді у 34 тис грн, а житловий будинок на 93,3 квадратних метри – у 32 тис грн.

 

“Будинок побудований моїми дідусем і бабусею на зламі 60-70-х років минулого століття. У 2013 році я успадкував цей будинок і земельну ділянку під ним після смерті бабусі. Ціна взята з технічного паспорта на будинок і є інвентаризаційною вартістю, а не ринковою”, – коментує Онушканич, – “А остання інвентаризація проводилась ще на час укладання спадкового договору у 2004 році. Аналогічно і ціна на земельну ділянку була зафіксована ще під час укладання цього спадкового договору. На момент реєстрації права власності за мною не вимагалось проведення нової оцінки нерухомого майна”.

 

Інформація про нерухомість співпадає і в декларації і в реєстрі нерухомого майна.

 

У родини три авто – Peugeot Expert, у 2016 році дружина за 10 тис грн придбала Volkswagen Caddy. У декларації 2015 року він був у праві користування і власником його була Ганна Окольоснова.

 

“Даний автомобіль декларую з 2014р. Раніше зазначав себе володільцем, оскільки дружина не має водійського посвідчення, хоча домовленість про подальшу купівлю авта вела саме вона. До 2016 р. авто де-юре належало тітці і за сумісництвом хресній мамі моєї дружини”, – коментує суддя, – “Кадік НЕ оригінальний пасажарир і за своїм техстаном потребував значних вкладень. Отже, фактор родинних стосунків продавця і покупця + техстан авта сформували саме таку ціну. І це не суперечить нормам ЦК, які передбачають свободу договору, в т.ч. і щодо визначення ціни”

 

Третє авто Volkswagen Passat з 2011 року у праві користування і належить воно очільнику обласного “Народного Руху” Ігорю Шумезі.

 

Дружина судді, Ірина Онушканич працює викладачем в ІФНТУНГ.

 

Суддя Ірина Сухарник суддею призначена в 2013 році. На різних посадах в Калуському суді працювала з 2000 року. В декларації не вказала жодного члена сім’ї. Має право користування квартирою в Калуші та живе на одну заробітню плату.

 

Любомир Юрчак володіє половиною житлового будинку в селі Добрівляни на львівщині. Дружина має у власності квартиру та комору у селі Вовчинець, поблизу Франківська. Ця інформація співпадає з реєстром нерухомого майна.

 

Суддя Юрчак має два автомобілі – Mercedec E 220, придбаний у 2013 році, але ціна на нього не вказана. Також у судді є легендарний ЗАЗ 968.

 

Дружина судді, Вікторія Рибак, очолює управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області.

 

Роман Якимів 15 років працює суддею. Має у співвласності квартиру в місті Калуш. Їздить на авто Ford Sierra.

 

У декларації 2015 року у судді фігурувала дружина – Наталія Якимів, однак, у декларації 2016 року дружина уже відсутня.

 

Витяг з реєстру нерухомого майна судді отримати не вдалось, проте, як тільки з’явиться інформація – вона одразу ж буде оприлюднена на сайті.

 

Коломийським міжрайонним судом керує Володимир П’ятковський. У родини судді 5 земельних ділянок в Коломиї. 4 з них нележать дружині Людмилі П’ятковській. Окрім того у дружини є квартира та дачний будинок, також будується житловий та садовий будинки у тій же Коломиї.

 

У родини є авто – Volkswagen Passat, яким володіє дружина. Слід зауважити, що працює вона у Коломийській ЦРЛ.

 

У декларації 2015 року у судді фігурувала дружина – Наталія Якимів, однак, у декларації 2016 року дружина уже відсутня.

 

Витяг з реєстру нерухомого майна судді отримати не вдалось, проте, як тільки з’явиться інформація – вона одразу ж буде оприлюднена на сайті.

 

Коломийським міжрайонним судом керує Володимир П’ятковський. У родини судді 5 земельних ділянок в Коломиї. 4 з них нележать дружині Людмилі П’ятковській. Окрім того у дружини є квартира та дачний будинок, також будується житловий та садовий будинки у тій же Коломиї.

 

У родини є авто – Volkswagen Passat, яким володіє дружина. Слід зауважити, що працює вона у Коломийській ЦРЛ.

 

У декларацію 2015 року суддя вносив свого сина – Остапа П’ятковського, однак у наступній декларації він уже відсутній. Він навчається у КНУ ім. Тараса Шевченка.

 

Згідно з даними реєстру прав на нерухоме майно – суддя П’ятковський має у власності половину будинку у місті Дунаївці на Хмельниччині.

0000000000666666666666666

“Це якась помилка напевно. В мене там немає ніякого майна”, – запевняє голова суду.

 

Проте, надати власний витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно суддя відмовився, зазначивши, що слід надіслати запит до суду і він буде розглянутий на суддівських зборах.

 

Василь Веселов у біографії зазначив, що має понад 17 років юридичного стажу. У декларацію вніс дві квартири в Івано-Франківську – свою та дружини. Саме ця нерухомість відображена на у реєстрі нерухомого майна. Авто у родини немає.

 

Юрій Потятинник декларує дві земельні ділянки – у Снятині власну та Коломиї на праві користування. Дружина має у власності 0,7 га землі у селищі Поточище на Городенківщині. Згідно з декларацією – землю дружина здає в оренду ПФГ “Поточище”.

 

Власного житла родина не має, проте, у 2016 році, суддя набув права користування житловим будинком, літньою кухнею і гаражем у Коломиї. Нерухомість належить Марії Гуленчин.

 

У 2014 році суддя Потятинник придбав позашляховик SsangYong Korando за 130 тис грн. На сайтах продажу вартість такого авто починається від 300 тис грн.

 

Дружина судді Оксана Потятинник працює начальником відділу в Коломийському ЦНАПі. До того займлась бізнесом – разом із орендодавцем сім’ї Марією Гуленчич заснували а згодом ліквідували ТзОВ “Бонавіз”.

 

Суддя Богдана Беркещук задекларувала дві квартири в Коломиї, якими вона володіє спільно з батьком та чоловіком. Її чоловік – Василь Беркещук також володіє частиною житлового будинку в Коломиї, у 2013 році набув у власність 4 земельні ділянки у Коломиї та Княждворі на Коломийщині, однак, вартості землі не вказав. Також суддя володіє земельною ділянкою в селищі Ценява. У 2015 році батько судді, Богдан Паньків набув дві земельні ділянки у селищі Передівання в Городенківському районі і теж не вказав вартість землі. У тому ж селі Передівання батько набув у власність будинок.

 

У родини два авто – у судді авто Mitsubishi модель якого вона не вказує два роки, чоловік теж їздить на Mitsubishi марки Galant, власником якого є третя особа – Тетяна Кудрицька.

 

Даних з реєстру стосовно нерухомості суддів Потятинника та Беркещук отримати не вдалось.

 

Віталій Димашок має будинок у Івано-Франківську. Дружина, Світлана Димашок придбала у 2014 році квартиру, комору та гараж. Ще один гараж в процесі будівництва. Ці дані співпадають із витягом з реєстру нерухомості.

 

Дружина судді Димашка їздить на Mitsubishi Galant у самого суддів Shkoda Octavia. У 2015 році суддя їздив на авто за довіреністю, уже в 2016 році вказав у власність.

 

Світлана Димашок у 2016 році зареєструвалась як ФОП. Її дохід від підприємницької діяльності склав 5 000 грн.

 

Іван Хільчук, спільно з громадянською дружиною володіє квартирою в Коломиї. У 2014 році набув у власність дві земельні ділянки та будинок в селищі Сопів на Коломийщині. Вартість нерухомості в декларацію не вніс. Окрім того володіє ще земельною ділянкою в Коломиї. Громадянська дружина – Наталія Хільчук, володіє чотирма земельними ділянками в селищі Струпків. Також на Коломийщині. Дані в декларації відповідають даним з реєстру нерухомого майна.

 

Їздить суддя на кросовері Hyundai ix35. Належить авто третій особі – Євгенії Малаховській. Ця ж жінка володіє, разом із суддею, частиною квартири в Коломиї.

 

Суддя Віктор Васильковський задекларував лише квартиру в Коломиї.

 

У родини два авто – Hyundai Santa Fe, який належить судді та Volkswagen Passat на праві користування. Належить авто батькові судді – Володимиру Васильковському. Батько також суддя – працює в Апеляційному суді Івано-Франківської області.

 

Попри задекларовану суддею квартиру, в реєстрі нерухомого майна вказано, що у Васильковського ще є ¼ квартири в Коломиї, земельну ділянку та житловий будинок у Васильківському районі міста Київ.

888888888888888758888888888888

“Мова йде про одну і ту ж квартиру. Просто по різному реєструвались. Квартира була приватизована батьком, я отримав ¼ частину”, – зазначає суддя, – “Згодом, в 2001 році трагічно загинула моя сестра. Батько з мамою відмовились від спадщини в мою коритсть і я успадкував ¼ частину сестри. Але зареєстрував у 2008 році”.

 

Стосовно землі та будинку в Києві суддя Васильковський зазначив, що, можливо, це власність однофамільця.

 

“Це не мені належить. Треба подивитись, можливо є відмінності в ідентифікаційному коді”, – коментує Васильковський.

 

На підтвердження своїх слів суддя власний витяг з реєстру нерухомого майна Центру Політичних Студій.

 

Олександр Калинюк власної нерухомості не має. В декларації зазначив лише 4 земельні ділянки та житловий будинок в Яремчі, який належить батькам.

 

Суддя їздить на Shkoda Octavia Tour, яку у 2016 році придбав за 150 тис грн. Слід зазначити, що середня вартість такого авто починається від 200 тис грн. Мати судді володіє автомобілем ВАЗ 2101, названим в народі “копійкою”. У декларації 2015 року у власності судді був Volkswagen Golf, однак доходів від продажу авта у декларації 2016 року не вказано.

 

Від коментаря суддя відмовився.

 

Наталія Бирич призначено суддею лише у 2013 році. Власного житла суддя не задекларувала. Лише у 2016 році набула право користування квартирою в селі Угринів, поблизу Івано-Франківська. Власником квартири є Євдокія Чапюк.

 

У 2016 році суддя набула права користування автомобілем ВАЗ 21104 власником якого є Ігор Чапюк. Живе суддя на заробітню плату та аліменти від колишнього чоловіка – Володимира Бирича.

 

Дані суддів Калинюк в Бирич не вдалось отримати з реєстру речових прав на нерухоме майно. Як тільки вони з’являться – про це буде повідомлено на сайті проекту.

 

Нагадаємо, що активісти “Центру Політичних Студій” уже проаналізували відповідність стилю життя до задекларованих доходів суддів Богородчанського, Надвірнянського, Верховинського, Косівського районних судів та тимчасово призначеного судді Яремчанського міського суду

 

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.

 

Автори:

 

Віталій Світлик – керівник проекту

 

Михайло Джогола – аналітик проекту