Незалежні медіа Прикарпаття

Switch to desktop

Аферу із будівництвом моста в Івано-Франківську розслідуватиме НАБУ

1420845 29

Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро України розпочати кримінальне провадження щодо будівництва моста через Бистрицю Солотвинську за ч. 2 с. 364 ККУ – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Про це йдеться в ухвалі суду.

 

Із відповідною заявою до НАБУ, а відтак і до суду звернувся юрист Андрій Сторожук, пише За лаштунками.


У позові Сторожук вказує на ймовірне кримінальне правопорушення, пов’язане з можливими протиправними діями службових осіб Управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради під час закупівлі робіт з будівництва моста через річку Бистриця Солотвинська в Івано-Франківську, внаслідок яких інтересам громади завдана шкода на суму 58 245 936,7 гривень.

 

У коментарі місцевим журналістам Сторожук пояснив, що, на його думку, збитки громаді були завдані після укладення додаткової угоди, за якою вартість робіт зросла якраз на цю суму.

 

«У цьому випадку маємо дві складові, які свідчать про ознаки порушення чинного законодавства та які мають бути предметом розгляду компетентних органів. Це суттєве (з 120 до 178 млн грн) збільшення вартості предмета закупівлі та зміна технології будівництва. Бо насправді будується не той міст, характеристики якого були зазначені у початковому проєкті, який використовували учасники при розробці та подачі своїх тендерних пропозицій», – пояснює Сторожук.

 

У заяві до НАБУ Сторожук вказав про ймовірні зловживання начальника УКБ Романа Галіпчака та осіб, які, ймовірно, діяли у змові з ним.

 

«Це представники ТОВ «Мостобудівельний загін №112», яке виграло тендер, та, можливо, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків», – вважає Сторожук.

 

Сторожук просить правоохоронців витребувати документи, зокрема проєкт змін до первісного проєкту, експертизи, обґрунтування змін технології, кошториси тощо та ініціювати перевірку закупівлі у Держаудитслужбі (Офісі фінансового контролю).

 

Андрій Сторожук повідомив, що з ним уже зв’язувався детектив НАБУ, який буде розслідувати цю справу, та зазначив, що невдовзі приїде до Івано-Франківська.

 

За його словами, він звернувся до НАБУ після того, як, за рішенням суду, отримав з УКБ проєктно-кошторисну документацію на будівництво моста, яку міська влада довго тримала у таємниці.

 

Нагадаємо, Андрій Сторожук балотувався на парламентських виборах від «Слуги народу» в Івано-Франківську та зайняв друге місце, працював у громадській приймальні народного депутата Олександра Шевченка. Нагадаємо, компанія “ПБС”, яку пов’язують з Шевченком, також брала участь у тендері на будівництво моста.

 

Суттєво знати:


Камінь під будівництво нового моста через Бистрицю-Солотвинську до мікрорайону “Пасічна” урочисто заклали 6 травня 2016 року. Іванофранківці обрали назву моста інтернет-голосуванням – зі 150 варіантів понад 50% голосів отримала назва “Галицький”.

 

Масштабне будівництво запланували у три черги: перша – будівництво розв’язки в районі вулиць Хіміків-Надрічна, друга – будівництво під’їзної дороги з вулиці Хіміків, третя – спорудження самого моста.

 

Роботи почали з кінця – з третьої черги. Тендер на будівництво моста відбувся у 2017 році. Найнижчу ціну на будівництво моста запропонувала фірма “Мостобудівельний загін №112” – 120 млн грн і виграла тендер. Згодом міське УКБ уклало угоду з ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” про додаткові роботи з будівництва мосту на 58,35 млн грн. Тобто до 178,35 млн грн.

 

Але депутатка від Івано-Франківська Оксана Савчук у запитах до прем’єр-міністра Олексія Гончарука та міністра інфраструктури Владислава Криклія озвучила, що ця частина коштує вже 212,3 млн грн, а загальна вартість будівництва – 594 млн грн.

 

До речі, роботи з будівництва моста мали бути завершені до кінця серпня 2019 року, але через відсутність фінансування їх перенесли на кінець року. Однак, не вклалися і в цей термін. Згодом Руслан Марцінків заявив, що будівництво моста на Пасічну завершиться до 2021 року (після майбутніх місцевих виборів), якщо місто отримає кредит.

 

Тендер на будівництво розв’язки УКБ оголосило у квітні 2019 року з очікуваною вартістю майже 330 млн грн. У день, коли мав відбутися аукціон, 12 червня, тендерний комітет скасував торги через нібито “виявлені порушення у частинi складання тендерної документацiї замовником“. Повторний тендер на будівництво розв’язки не оголосили досі.

 

У виконкомі наприкінці минулого року замовили висновок з організації безпеки руху на мості, що будується через Бистрицю Солотвинську, та звернулися до власників трьох ділянок щодо можливого викупу землі під розв’язку. За неперевіреною інформацією ці особи придбали свої ділянки незадовго до початку будівництва моста і мають відношення до місцевої ВО “Свобода”, яка нині має більшість у міській раді.

 

Для прикладу аварійний будинок площею 88 м.кв., що залишився єдиним, який перешкоджає сполученню Південного та Північного бульварів у Івано-Франківську “власники” оцінили в 1,2 млн. грн..

 

На днях міський голова Івано-Франківська свободівець Руслан Марцінків заявив, що будівництво моста готові профінансувати представники комуністичного Китаю, з якими він має невдовзі зустрітися, оскільки ні позику в 500 млн грн, ні коштів з державного бюджету на міст отримати не вдалося.